Forum Strona Główna -> OFF TOPIC -> Gotuj z nami :) Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Nie 10:18, 07 Sie 2011
SWnŻ
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2018
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5





ponieważ mamy sezon ogórkowy to może sałatka z ogórków

u mnie to numer 1 w zimie do drugiego dania, ale również do kanapek z wędliną Smile robi się szybko i jeść można już po wystudzeniu Very Happy dlatego, jeśli ktoś nie chce ryzykować, niech na próbę zrobi jeden słoiczek

składniki:
5 kg ogórków gruntowych (nie za dużych)
1 kg cebuli
sól, pieprz, ocet, olej

wykonanie:
Ogórki umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki (końcówki udrzucić).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ogórków. Posolić (na tę ilość daję dwie pełne łyżki soli) i mocno popieprzyć (cała torebka zmielonego pieprzu). Wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i sprawdzić smak - jeśli za mało słone, to dosolić, jeśli za dużo to lekko odcisnąć wodę i odlać (ma być wyraźny słony smak jak przy mizerii).
Sałatkę przełożyć do słoiczków (takich po dżemie), dodać do każdego łyżkę octu i łyżkę oleju. Dolać przegotowanej wody aby cała sałatka była zanurzona w zalewie. Słoiczki zakręcić i pasteryzować 10 min.
Po wystudzeniu sałatka gotowa do spożycia.

Ogórki w sałatce są chrupiące nawet po rocznym przechowywaniu Very Happy

Jak pisałam wcześniej można na próbę zrobić sobie z 2-3 ogórków i 1/2 małej cebuli do jednego słoiczka...

SMACZNEGO!

Do ADMINA - proszę o zmianę tytułu wątku na jakiś kucharski


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez SWnŻ dnia Nie 10:21, 07 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 12:57, 09 Wrz 2011
agastaffbull
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 1540
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolice Bolesławca, dolnośląskie
Płeć: ONA





A ja od paru miesięcy bawię się w pieczenie domowego chleba (ręcznie, nie w automacie) na własnym, wyhodowanym przeze mnie żytnim zakwasie:
[link widoczny dla zalogowanych]

Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:13, 09 Wrz 2011
jimmy
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: ON





Palce lizać chlebek


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:20, 09 Wrz 2011
agastaffbull
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 1540
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolice Bolesławca, dolnośląskie
Płeć: ONA





Naprawdę jest pyszny! Łatwo się go robi, choć jest to dość mocno czasochłonne...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 14:02, 09 Wrz 2011
sebek75
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 1088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków





pajda ze smalcem i ogóras typu kiszoniak Very Happy mniam mniam,robisz to w piekarniku?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 23:39, 09 Wrz 2011
Smile of red Witch
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 995
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grójec/Newbridge
Płeć: ONA





Smakowicie wygląda Wesoly ja poszłam na łatwiznę i robię w maszynie do pieczenia Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:17, 10 Wrz 2011
agastaffbull
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 1540
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolice Bolesławca, dolnośląskie
Płeć: ONA





Tak, piekę w piekarniku. Bo ten chleb akurat nie nadawałby się do automatu. Piekę od razu 4 bochenki, jeden biorę do jedzenia na bieżąco, a resztę po wystudzeniu zamrażam. Odkąd piekę, poszły w górę rachunki za prąd (kuchenkę mam elektryczną) i niestety-co tu dużo ukrywać-obwody brzuszne , ale doznania smakowe-bezcenne
Chleb jest dość kapryśny, zawsze robiony tak samo, za każdym razem miewa ciut inną strukturę, ale naprawdę jest przepyszny...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 18:13, 30 Wrz 2011
Olcia
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 1251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn
Płeć: ONA





Robiąc dzisiaj gościnę na weekendowy najazd rodzinny postanowiłam jako główne danie zrobić moje ulubione mięsko Wink Przepis banalny, szybki a co najważniejsze paaaaaaalcee lizaććć Very Happy

Przyrządzamy w ten sposób karkówkę, szynkę czy schab.
Mięso kroimy na plastry , delikatnie rozbijamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy zupą cebulową (w proszku np. Knorra ). Wszystko zalewamy dużą śmietaną 18% wymieszaną ze szklanką wody i wkładamy do piekarnika na około godzinkę przy temperaturze 200 C.
I gotowe. Podajemy z ziemniaczkami ale równie dobrze smakuje z chlebkiem moczonym w sosiku Mruga

Należę do osób które nie najedzą się jak nie ma kawałka mięcha Very Happy ale też nie lubię godzinami sterczeć w kuchni dlatego polecam. Potem wstawię fotkę, na zachętę hihi


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:14, 30 Wrz 2011
wejherstaff
@Admin
 
Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 9404
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pomorskie
Płeć: ONA





No to jutro obiad mam z głowy Mruga
Widac że szybko, prosto i najwazniejsze smacznie Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Gotuj z nami :)
Forum Strona Główna -> OFF TOPIC
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 3 z 3  
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin