Forum Strona Główna -> OFF TOPIC -> Gotuj z nami :) Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Pią 9:32, 17 Lip 2009
Justi
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 07 Gru 2005
Posty: 2533
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wawa
Płeć: ONA





Ja bliny robię dopiero dzisiaj bo nie dostałam wczoraj kefiru u siebie na wsi w sklepiku Jak już zrobię i skonsumujemy dam znać Wesoly Ale na samą myśl ślinka mi cieknie Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 10:47, 17 Lip 2009
SWnŻ
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2018
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5





Justi napisał:
Ja bliny robię dopiero dzisiaj bo nie dostałam wczoraj kefiru u siebie na wsi w sklepiku Jak już zrobię i skonsumujemy dam znać Wesoly Ale na samą myśl ślinka mi cieknie Wesoly


zamiast kefiru można dać jogurt naturalny Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 14:00, 17 Lip 2009
Justi
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 07 Gru 2005
Posty: 2533
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wawa
Płeć: ONA





Alu jesteś niezastąpiona właśnie miałam pytać bo dzisiaj znowu nie było kefiru i kupiłam jogurt Wesoly Tak więc nie muszę już nigdzie szukać kefiru i zabieram się do pracy Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 17:21, 17 Lip 2009
Justi
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 07 Gru 2005
Posty: 2533
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wawa
Płeć: ONA





SWnŻ napisał:
Justi napisał:
Mniam chyba jutro wypróbuje przepis na bliny

daj znać jak ci się udały i czy smakowały Wink



Bliny pychota Wesoly Do śmietany dodałam jeżyny i borówki amerykańskie z czego się zrobił pyszny gęsty mus Laughing A oto zdjęcie na zachętę dla tych którzy jeszcze nie próbowali Wesoly

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 17:36, 17 Lip 2009
Safi&eldo
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: ONA





ja na to mowie racuchy WesolyWesoly dawno ich nie robiłam Wesoly az naszła mnie ochota:)
tez lubie gotowac, ale bardziej takie nietypowe potrawy WesolyWesolyWesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 2:18, 18 Lip 2009
Smile of red Witch
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 995
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grójec/Newbridge
Płeć: ONA





Ja już też przetestowałam Bliny Mruga palce lizać Mruga na pewno będą częściej gościły na moim stole Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:58, 25 Lip 2009
SWnŻ
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2018
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5





troszkę się schłodziło, poza tym jest sobota, więc czas na upieczenie czegoś słodkiego. W moim piekarniku piecze się właśnie
ciasto z borówkami pod pierzynką Laughing

składniki:

ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny (używam Kasi)
1/2 kostki masła
4 żółtka
1 kubek gęstej śmietany 18%

borówki amerykańskie - jeżeli ktoś musi kupić, to 2 opakowania
kasza manna

pierzynka
białka z 4 jajek
3/4 szklanki cukru

Wykonanie
ponieważ bardzo nie lubię wyciągać stolnicy i potem sprzątać, to ciasto wykonuję w dużym garnku

1. połączyć mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia

2. dodać schłodzoną margarynę i masło i w miarę możliwości posiekać z mąką

3. dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto ręką do zlepienia się składników

4. włożyć ciasto do lodówki

5. posmarować blaszkę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia - ja używam blaszki 25cm x 40 cm (proporcje są na dość dużą blaszkę)

6. ubić białka (mikserem) i pod koniec nie przerywając ubijania dodać cukier

7. Wyłożyć ciasto na blaszkę, rozgnieść ręką lub rozwałkować (ja używam do tego celu szklanki), formując niewielki brzeg

8. Wysypać na ciasto warstwę borówek i posypać je kaszą manną (kasza manna wchłonie wydzielający się sok)

9. Przykryć borówki pierzynką z białek

10. piec 0k. 45 min. w temp. 175 C


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 19:48, 25 Lip 2009
Smile of red Witch
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 995
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grójec/Newbridge
Płeć: ONA





Smakowity przepis Mruga Niebawem na pewno zostanie przetestowany Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 19:19, 30 Lip 2009
Smile of red Witch
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 995
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grójec/Newbridge
Płeć: ONA





Ciasto z borówkami właśnie w piekarniku Mruga
A ja poproszę o więcej smakowitych przepisów Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:17, 06 Sie 2011
SWnŻ
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2018
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5





ostatnio furorę u mnie robi torcik serowy Jany
troszkę go dostosowałam do polskich produktów Wesoly jest naprawdę pyszny i bardzo łatwy i szybki do zrobienia

Składniki:

CIASTO
6 jajek
6 czubatych łyżek cukru
3 łyżki oleju
szklanka mąki
mały proszek do pieczenia
3 łyżki kakao (płaskie)

MASA:
kostka masła
szklanka cukru pudru
1 opakowanie twarogu na sernik (1 kg w kubełku z Biedronki)

POLEWA:
2 tabliczki czekolady
1/2 kostki Planty

wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na gęstą masę (mikserem) i nie przerywając ubijania dodać olej i makę wymieszną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę ( u mnie 25x40cm ale może być ciut większa). Piec ok. 25 min. w temp. 175 C. Ciasto ma mieć grubość ok. 2 cm.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo ser (mikserem - końcówka z nożykiem). Można dodać jakiś olejek wg własnego uznania.
Ser wyłożyć na wystudzone ciasto.

Stopić Plantę z czekoladą i wylać cienką warstwą na ser. Całość włożyć na kilka godzin do lodówki. Najsmaczniejsze jest nazajutrz, gdy ciasto zwilgotnieje od sera.

SMACZNEGO!


Kilka uwag:
1. Jeżeli ciasto ładnie wyrośnie, to można po wystudzeniu delikatnie ściąć wierzchnią skórkę, to wówczas lepiej nasiąka od sera.

2. Dobrze jest warstwę polewy pokroić gorącym nożem na porcje, a dopiero potem kroić całe ciasto na kawałki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:25, 06 Sie 2011
wejherstaff
@Admin
 
Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 9408
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pomorskie
Płeć: ONA





Wyglada bardzo apetycznie Wesoly
Jak troche sie ogarnę z dzieciakami to na pewno zakrecę Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:29, 06 Sie 2011
Olcia
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 1251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn
Płeć: ONA





aż ślinka cieknie, bo ja należę do osób które najpierw "jedzą oczami" wiec już widzę, że by mi smakowało Wesoly

super temacik, może tak więcej przepisów? na forum dominują kobiety a praktycznie każda ma jakiś swój wypróbowany przysmak Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 16:58, 06 Sie 2011
cleopatra
#MoOd
 
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 2198
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Głogów/Przedmoście
Płeć: ONA





a propo naleśników to ja daję 1 jajko i mąkę zwykłą mieszam jeszcze z krupczatka, a wode dodaję gazowana pychota


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 17:14, 06 Sie 2011
GINGERKA
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 31 Gru 2010
Posty: 1638
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GRODZISK MAZ
Płeć: ONA





mmmm,ale pyszności.Naleśniki robię tak jak cleopatra,dodaję jeszcze cukier waniliowy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 19:44, 06 Sie 2011
Martens
~~StaffUser~~
 
Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 745
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Maków Mazowiecki
Płeć: ONA





Ja napomknę jeszcze o leczo - najlepsze jest z białą kiełbasą... Raz przypadkiem zrobiłam z taką z braku laku i od tamtej pory takie ze zwykłą wędzoną już mi nie podchodzi Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Gotuj z nami :)
Forum Strona Główna -> OFF TOPIC
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 2 z 3  
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin